HATI …. Vs …. PARAS RUPA

April 7, 2009 at 8:31 pm (Uncategorized)

Sebelum mengenali seseorang, sudah pasti paras rupa dan penampilan yang akan menjadi tarikan kita..Kita selalu teruja dengan luaran seseorang, orang yang berwajah menawan dan berpenampilan menarik dianggap mempunyai aset lengkap untuk berjaya dalam hidup. Mereka menjadi pujaan dan diagung-agungkan.

Betul tak?Emm..biasalah tu..dah lumrah kehidupan, yang cantik akan diutamakan..Kerana dia cantik, kita anggap dia baik..sedangkan kita belum kenal dia lagi. Tapi ada juga segelintir masyarakat beranggapan bahawa yang cantik tu sombong…Bila kita tengok orang yang muka bengis dan nampak garang tu, kita anggap dia ni jahat pulak..

Setiap orang mempunyai persepsi yang berbeza terhadap sesuatu perkara.Setelah kita mengenalinya, baru kita sedari bahawa fizikal seseorang itu tidak menjamin kesempurnaan seseorang. Walaupun Allah menyatakan bahawa manusia adalah sebaik-baik ciptaan, tetapi yang menjadikan manusia lebih lengkap adalah hati. Hati la yang mencerminkan siapa kita, tempat tersirat segala sifat yang baik dan tercela manusia.

Rasulullah pernah bersabda, yang bermaksud, “ Sesungguhnya Allah tidak memandang kepada jasad dan rupa bentuk kamu, tidak kepada keturunan atau harta kekayaanmu. Sebaliknya Allah memandang kepada hati kamu. Maka sesiapa yang memiliki hati yang suci bersih, nescaya Allah amat mencintai orang itu. Ketahuilah wahai anak Adam, bahawa orang yang dicintai Allah adalah orang yang paling bertaqwa dikalangan kamu.” ( Riwayat Muslim dan Tabrani ).

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: