KEK EVERGREEN

BAHAN-BAHAN :-

16 BIJI KUNING TELUR

4 BIJI PUTIH TELUR

16 OZ MENTEGA

6 OZ TEPUNG HONG KONG

2 BUNGKUS SERBUK SANTAN

2 SUSU PANDAN PASTE

2 SUDU SUSU PEKAT

1 SUDU OVELLETE

10 OZ GULA HALUS

CARANYA:-

Pukul mentega dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan telur satu per satu. Apabila sebati, masukkan susu, ovellete dan santan. Gaul hingga rata. Masukkan bahan – bahan lain. Setelah selesai, boleh la di bakar selapis demi selapis menggunakan api atas sahaja.Ambil sesenduk adunan dan ratakan dalam loyang yang telah dipanaskan.Apabila telah nampak bahagian atasnya berwarna coklat, bolehlah terus melapis lapisan seterusnya sehingga habis.

4 Komen

  1. Tanpa Nama berkata,

    apa tu oz

  2. Tanpa Nama berkata,

    haii..klw tepung hong kong di gntikn kpd tepung gndum blh tak?

  3. lolliepopsicle berkata,

    hi..tmpang tnye bleh?kek ni kalu x pkai perasa pandan & ovellate tp ganti dgn pandan emulco, boleh x?klau boleh brapa bnyk ye?

    • syamsiwahsyi86 berkata,

      lolliepopsicle: 1stly,sori la lambat reply.agak bz skrg.erm..ikut citarasa awk la..tp rasa nya guna pandan paste sedap lagi kot..ovellete tu sy slalu guna kalau buat kek bakar,kek akan jadi lembut

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: